Få skånska bönder klarar ekologiska krav

Andelen skånsk åkermark som är ekologiskt odlad ligger långt under riksgenomsnittet. Det visar statistik från Jordbruksverket. Förklaringen står att finna i Skånes starka lantbrukstradition.

– Här odlas mycket intensiva grödor, där man använder mycket bekämpningsmedel. Det handlar också om attityd som är baserat på känslomässiga grunder. Man har också dålig kunskap om vad ekologiskt lantbruk är. Sedan har det också varit en brist mellan marknadens olika aktörer, säger kravbonden Charlotte Norrman-Oredsson.

I hela Sverige är idag drygt 19 procent av åkermarken ekologiskt odlad jämfört med knappt sex procent i Skåne. Men det finns lantbrukare som använder sig av lokala kretslopp och miljölösningar som hamnar utanför ekostatisken.

Många kristianstadbönder, framför allt de som föder upp dikor, använder ett fodermedel som inte är godkänt. Det är en biprodukt från framställningen av Absolut vodka, dank, som inte är godkänd för ekologisk produktion eftersom de över 100 000 ton vete som går in i den produktionen inte är ekologiskt odlad.

– Det är den främsta anledningen till att vi inte kan klassa oss som ekouppfödare men en vi ligger så nära det konceptet man bara kan komma, säger nötdjursuppfödaren Per Åsheim som har sin gård strax utanför Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".