Borrningarna efter varmvatten igång igen

Nu går åter borren vid geotermiprojektet i Lund efter förra veckans haveri då borren fastnade. Den gamla borren kunde man dock inte rädda utan fick lämna kvar den.
- Det blir nåt för framtidens arkeologer, säger Lennart Lindeberg. Efter att ha stått stilla i en dryg vecka är nu borrandet efter varmvatten under Lund igång igen. Istället för att ta loss den borrkrona som fastnade har man monterat en ny. Nere i hålet har man monterat en kil som styr den nya borren åt sidan, förbi den gamla. På det sättet kan man fortsätta att borra. Test åt Energimyndigheten - Någon gång i slutet av den här veckan väntas vi nå vår målnivå på 3500 meter. Om borren då är i bra skick kommer vi att fortsätta borra, säger Lindeberg. Sedan kan det också bli aktuellt att göra provborrningar i samma hål åt Energimyndigheten. Man ska då testa en ny borrmetod som går ut på att blåsa undan de lösa bergmassorna i hålet med en vätska, istället för med luft som man gjort hitintills. Besked om satsningen i februari - På så sätt kanske vi kommer ytterligare några hundra meter ner, vilket är bra eftersom vattnet blir ännu varmare då, säger Lennart Lindeberg. I slutet av februari väntas man kunna utvärdera de prover som tas för att se om det finns tillräckligt med varmvatten för ett kommersiellt energiprojekt. Då tar man också beslut om att fortsätta satsningen med ytterligare investeringar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".