Tågperronger kan få rökrutor

Även pågatågsperrongerna och busskurerna i Skåne kan bli rökfria. Det meddelar Skånetrafiken efter Malmö miljöförvaltnings förslag att införa speciella rökrutor på Malmö centralstations perronger.

Redan idag samarbetar man med Banverket när det gäller ett perrong förbud och i nästa steg är det busskurerna det gäller.

– Jag kan förstå att det är jobbigt ör de som inte röker att stå där, så det kan bli hårdare krav i busskurerna, säger Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken.

Att totalförbjuda rökning på perronger helt eller delvis utomhus kan man rent rättsligt inte göra enligt tobakslagen. Lösningen som miljöförvaltningen nu tänkt sig för Malmös del och som banverket nu ser över som en modell för hela landet är speciellt utmärkta rökrutor enligt en modell man redan infört i exempelvis Tyskland och Holland.

Orsaken till de här tankarna är att allt fler resenärer störs av det här speciellt i storstadsområden där trängseln är som störst.

– Fantastiskt, för här står tjockt med folk och många röker så man får det rätt i ansiktet och det går inte att gå undan, säger Monika Engdahl som står och väntar på morgontåget till Köpenhamn på Malmö central.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".