Kollektiva resor ökar i Skåne

Förra året blev ett rekordår för Skånetrafiken. Resorna och biljettintäkterna ökade och Skånetrafiken räknar med ett överskott på 40 miljoner. Därmed behöver inte biljettpriserna höjas.
Under 2002 ökade resorna med sex procent och biljettintäkterna med tio procent. Mest ökade tågtrafiken med omkring 17 procent. Öresundstågen över till Köpenhamn ökade med tolv procent. Resandet med regionbussarna ökade med sju procent. Det är bara stadsbussarna som halkar efter, men också där finns en ökning med en procent. Totalt gjorde skåningarna 90 miljoner resor med Skånetrafiken i fjor. Nästan hälften av resorna gjordes med stadsbussarna. Det ökade resandet har också ökat biljettintäkterna, men pengarna äts snabbt upp av ökade trafikkostnader. Totalt räknar Skånetrafiken ändå med ett överskott på 40 miljoner kronor. I år får Skånetrafiken en rejäl skopa mer pengar av skattemedlen från Region Skåne och därmed slipper alla resande den biljettprishöjning som den tidigare regionmajoriteten föreslog. Den nya majoriteten valde vägen att istället höja skatten. Totalt kostar kollektivtrafiken i Skåne drygt en halv miljard av skattemedel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".