Inget heligt när Lunds äldreomsorg sparar

Stora besparingar väntar inom äldre- och handikappomsorgen i Lunds kommun. Budgeten för i år visar på ett minus på 47 miljoner. I kväll ska politikerna i vård- och omsorgsnämnden diskutera sparförslagen - som bland annat går ut på att stänga dagcentraler och lägga ner ett ålderdomshem.
– Det finns inga fredade områden, sånär som på den lagstadgade verksamheten, säger Ove Persson, ordförande (s) i vård- och omsorgsnämnden. Besparingsförslagen som tjänstemännen tagit fram går bland annat ut på att lägga ner två dagcentraler; Rosengården och Lilla Caféet i centrala Lund. Dagcentralnerläggningar har diskuterats även tidigare i Lund, men har stoppats efter proteststorm från pensionärsgrupper. Och även Ove Persson är skeptisk: – Dagcentralernas fritidsverksamheter kan ju innebära att de äldre håller sig friska och pigga längre, och att vi sparar kostnader genom att de äldre kan klara sig själva och bo hemma längre. Dessutom diskuteras att dra in de så kallade anhörigbidragen, det vill säga de bidrag som ges till personer som vårdar sina nära och kära själva i hemmet. Under nästa år föreslås också att man ska minska kostnaden för vård i livets slutskede, hospicevården, med två miljoner, pengar man hoppas att Region Skåne ska betala i stället. En stängning av ålderdomshemmet Källbo finns också med bland sparförslagen. Men trots förslagen återstår mer än hälften av underskottet att banta bort. En bakgrund till vård- och omsorgsnämndens kärva ekonomi är att man gått back flera år i rad. Kostnaderna för framförallt handikappomsorgen har ökat kraftigt. Dessutom har sjukskrivningarna bland personalen ökat och man tvingas köpa in tjänster från bemanningsföretag för att täcka upp. I fjol slog kostnaderna för inhyrd omsorgspersonal rekord - vård- och omsorgsförvaltningen köpte in tillfällig personal för 10 miljoner. – Här krävs insatser, menar Ove Persson. Vår personal har 38 sjukdagar per år i genomsnitt medan kommunens övriga personal har kring 30. Definitiva beslut om besparingarna inom vård- och omsorgsverksamheten i Lund tas den 12 februari.
Tinna Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".