Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Akut brist på pengar hos Ringsjö Energi

Det kommunala elbolaget Ringsjö Energi har akut brist på pengar. Förra veckan tvingades bolaget att låna 50 miljoner kronor och nu har Eslövs kommun beviljat en utökad kredit på 30 miljoner kronor till bolaget.
Högre elpriser och fler kunder har gett företaget en tillfällig svacka i ekonomin. - Ja, det beror på att vi har köpt på oss energi för vår kundstock som dessutom har växt kraftigt under hösten och årsskiftet, säger Ringsjö Energis VD Tommy Wessman. Under hösten vann Ringsjö Energi upphandlingen av el i Lund, Kävlinge, Eslöv och Hörby kommuner samtidigt som antalet övriga kunder också har ökat. Tillfällig brist på pengar För att kunna köpa el på den gemensamma nordiska elbörsen Nordpol måste elbolagen betala in i förskott till ett spärrat konto men intäkterna kommer först när Ringsjö Energi får betalt av sina kunder. Detta kombinerat med en kraftig prisstegring av spotpriserna på el sedan i december har gjort att det har uppstått ett glapp mellan intäkter och utgifter. Men bristen på pengar är bara tillfällig försäkrar VD Tommy Wessman. - Långsiktigt ser vi inga större problem i det hela, hur vi har satsat framgent, utan det är nu under vintern som den största problematiken ligger. Vill inte spekulera hur länge pengarna räcker Totalt har bolaget den senaste tiden nu lånat och fått in 80 miljoner kronor för att kunna betala sina räkningar. Tommy Wessman vill inte spekulera i hur länge pengarna kommer att räcka. - Nej, vi håller på att titta på och gå igenom det nu. Kommer detta att påverka det pris som Ringsjö Energi tar ut av kunderna? - Inte som jag ser det idag, säger Tommy Wessman.
Karin Olsson-Bendix
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".