Brandmännens riksförbund varslar om stridsåtgärder

Fackförbundet Brandmännens riksförbund varslar nu om stridsåtgärder. Bland annat kommer de medlemmar som man har i Räddningstjänsten Syd inte att släcka om det skulle börja brinna i stadsteatern i Malmö.

– Vi vill kunna förhandla för alla våra medlemmar fullt ut. Vi vill ha ett kollektivavtal så att vi kan förhandla även för heltidsanställda, säger Henrik Persson, ordförande för brandmännens riksförbund inom Räddningstjänsten syd.

Sveriges kommuner och landsting är förvånad över att BRF lägger varslet nu. Det pågår redan en rättsprocess i Stockholms tingsrätt angående detta.

Brandmännens riksförbund, BRF, är ett utbrytarfack, dit många brandmän de senaste åren sökt sig. Brandmännen är traditionellt organiserade i Kommunal, men det är många inom kåren som tycker att Kommunal på sistone inte satsat tillräckligt på brandmännen.  Inom Räddningstjänsten syd, alltså kommunerna Lund, Eslöv, Malmö, Burlöv och Kävlinge, så är ungefär hälften av alla brandmän medlemmar i BRF.

BRF löneförhandlar idag för deltidsanställda brandmän, men när det gäller de heltidsanställda så är det Kommunal som äger den rätten. Nu vill BRF också få tillträde till förhandlingsbordet, men varken arbetsgivaren eller Kommunal har hittills velat bjuda in dem. 

Nu varslar alltså BRF om stridsåtgärder i nästan alla Svenska kommuner, från den 28 december kommer man inte att ta med sig slangarna hem till stationen efter ett uppdrag och efter den 4 januari så kommer man i vissa kommuner inte att släcka bränder i utvalda kommunala fastigheter, i Malmö gäller det varslet Stadsteatern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".