Skånepolisens helikopter tillbaka tidigast till sommaren

Tidigast nästa sommar kan polisen i Skåne få tillbaka sin helikopter. Om det nu blir så. Det pågår nämligen en utredning kring var helikoptrarna ska placeras.

Dessutom måste den helikopter som förstördes vid en krasch i Göteborg i april lagas, berättar Tommy Hydfors som är chef för ordningspolisenheten vid rikspolisstyrelsen.

I hela Sverige finns det idag sju polishelikoptrar, en av dem brukade vara stationerad på Malmös flygplats Sturup, men rikspolisstyrelsen ansåg att den basen var för sliten och underbemannad och när en helikopter dessutom förstördes i olyckan i Sisjöområdet i Göteborg i aprils så bestämdes det att Sturupshelikoptern skulle flyttas.

I september baserades istället helikoptern vid Säve flygplats utanför Göteborg. Polisen i Skåne är kritiskt till att det numera tar ungefär två timmar innan en helikopter kan vara på plats i Malmöområdet.

Polisen länskommunikationscentral syd som ansvarar för Skåne och Blekinge är det område som är näst störst i landet om man ser till antalet händelser. Att det egentligen det borde finnas en helikopter i Skåne håller Tommy Hydfors med om, att den inte finns någon beror alltså på andra omständigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".