Regler för sundspendlare ska bli enklare

Framöver ska det bli möjligt att stå kvar i svensk a-kassa även när man tar kortare jobb i Danmark. Det är ett av tre förslag som Sveriges och Danmarks arbetsmarknadsministrar presenterade idag för att underlätta arbetspendling i Öresundsregionen.

Nästan 20 000 personer gränspendlar idag över sundet och deras vardag ska nu blir lättare, enligt arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin.

– Vi löser tre av de svåra problem som arbetspendlare har haft, säger Sven Otto Littorin.

Ett av de största problemen för Öresundspendlare idag är att man måste byta från svensk till dansk a-kassa så fort man tar ett jobb i Danmark. Men för den som växlat mellan kortvariga timanställningar omväxlande i Danmark och i Sverige har detta blivit rörigt med ett ständigt bytande av a-kassa. Framöver ska det bli möjligt att stå kvar i svensk a-kassa vid kortare arbete i Danmark.

För den som bor i Sverige men blivit långtidssjukskriven från sitt jobb i Danmark eller tvärtom är det idag svårt att få rehabilitering – framöver ska det bli lättare.

Den som bor i Sverige men jobbar både i Danmark och Sverige är idag både dyr och krånglig för en dansk arbetsgivare som får betala in svenska sociala avgifter. Här ligger redan nu ett förslag om nya regler inför det danska folketinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".