Hot om skolmassaker skakar om i Hörby

Ett skriftligt hot som klottrats på en skolvägg har skakat om i Hörby. Hotet hänvisar till skolmassakern i Finland i november där en elev sköt ihjäl tre personer. ”Det ska hända i Hörby den 8 januari” har någon skrivit på väggen och hotet tas på fullt allvar.

– Alla skolledare vet detta, all personal i Hörby kommun har fått mejl och brev med information om detta och budskapet är att diskutera detta med alla elever, säger Britt-Marie Bengtsson, rektor på Georghillsskolan i Hörby

Skolan fotograferade och dokumenterade hotet som upptäcktes i fredags. Hotet är också polisanmält. Därefter informerade rektorn förvaltningen och nu ska alla skolor diskutera hotet. Idag, tisdag går också ett brev ut till alla föräldrar som har elever som går på skolor i Hörby kommun.

Hotet var målat på en vägg på toaletten utanför skolmatsalen. Det skapade förvirring och förstämning i Hörby. Vem eller vad som ligger bakom vet man inte.

– Antingen är detta ett faktiskt hot, vilket jag inte kan utesluta eller så är det en tillfällig tanke hos en elev, säger Britt-Marie Bengtsson.

Både rektorn och skolan tar hotet på största allvar.

– Jag tycker att det är allvarligt att en elev skriver så här. Det är inte acceptabelt. Det finns andra vägar om man vill uttrycka något drastiskt eller om man inte mår bra och detta informerar vi eleverna om hur man kan gå tillväga för att uttrycka sina tankar, säger Britt-Marie Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".