Ilmar Reepalu och åklagare Per Nichols.

Ilmar Reepalu frias i mutåtal

Malmös kommunalråd, socialdemokraten Ilmar Reepalu och affärsmannen Dan Olofsson friades idag helt från mutbrott och bestickning.

För fyra år sedan fick Ilmar Reepalu en resa till affärsmannen Dan Olofssons safaripark i Sydafrika.  En resa som var värd 34 000 kronor.

Muta för Sigmas affärer
Riksenheten mot korruption påstod att Sydafrikaresan var ett tack, eller en muta, för att Malmö stad gjort affärer för ungefär 100 miljoner kronor med Dan Olofssons företag Sigma.

Att Ilmar Reepalu eller Dan Olofsson på något sätt varit direkt inblandade i de här affärerna har åklagaren inte kunnat visa, men han menar att de tack vare sina höga ställningar i alla fall inofficiellt haft makten att påverka de här affärerna.

Reepalu och Olofsson vänner
Försvaret har hela tiden hävdat att Dan Olofsson och Ilmar Reepalu varit privata vänner sedan flera år tillbaka, och att resan bara var en present.

Hovrätten går idag på samma linje som tingsrätten och skriver i sin dom att det inte räcker med att det förekommit affärsrelationer mellan Sigma och Malmö stad. Det ska också ha funnits en realistisk möjlighet för Ilmar Reepalu att påverka de här affärerna för att presenten ska ses som en muta och åklagaren har inte kunnat visa att så har skett.

Ilmar Reepalu lättad men upprörd
Malmös socialdemokratiska kommunstyrelseordförande är lättad, men samtidigt upprörd över vad han menar varit en dålig förundersökning från åklagarens sida.

– Det som har förvånat mig är att åklagaren inte innan han väckte åtal tagit kontakt med kommunens tjänstemän. Jag är övertygad att om han hade gjort det hade han kommit fram till att han inte skulle väcka åtal.

Överåklagare Christer van der Kwast säger att han överväger att överklaga domen till Högsta domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".