Skånska vården ska spara ännu mer

De skånska sjukhusen har inte lyckats spara ens en bråkdel av det de skulle under 2007 – på många håll har man tvärtom dragit över budgeten ganska rejält. Trots det lägger regionledningen nya stora sparbeting på vården.

– Jag tror tyvärr att det har varit en allmän kultur, att man inte har haft så stor budgetdisciplin, säger Catharina Blixen-Finecke, moderat regionråd.

Sjukhusen har inte lyckats spara
Under det här året har det legat ett stort sparbeting på flera av de skånska sjukhusen men de har inte lyckats spara ens i närheten av så mycket som det var tänkt – i bland annat Kristianstad har man istället ökat på underskottet.

I början av nästa år ska regiondirektören lägga fram en förnyelseplan som ska visa hur Region Skåne ska kunna spara pengar och få ett överskott i nästa års budget.

Besparingar på kringskostnader
I det som redan nu kommit fram talas det bland annat om att det går att spara en halv miljard på kringkostnader, utan att det påverkar vården. Men det tror inte det socialdemokratiska regionrådet Rickard Larsson på.

– Det finns säkert en del småsaker som vi kan spara pengar på men inte de mångmiljonbesparingar som den borgerliga majoriteten för fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".