Kriscentrum för män öppnade i Malmö

Idag invigdes ett kriscentrum för män i Malmö. Där ska män kunna tala med andra män om sina problem. Den officiella invigningen var idag, men sedan före jul har man tagit emot ett 30-tal män som velat ha hjälp.
- Omkring 30 procent av de som kontaktat oss har önskat hjälp med sina våldsamma tendenser gentemot sin sambo. Även andra problem med relationer är vanliga att man söker hjälp med, säger Jan Andersson som är en av de tre manliga socionomer som jobbar där. Långsiktig satsning Det är Malmö kommun som står bakom satsningen, som är en del i ett handlingsprogram för att minska våldet mot kvinnor. Behandlingen bygger helt på frivillighet från mannens sida, och ser olika ut från fall till fall. En del kan ordineras många återkommande samtal under ett års tid, medan en del bara behöver tala med en annan man en stund på telefon. Stor behov Exakt hur stort behovet är eller hur många som kommer att söka sig till kriscentrat är svårt att uppskatta. - Men man räknar med att varje år omkring 2500 kvinnor i Malmö misshandlas av sina män, men hur stort behovet är av att diskutera och behandla andra problem, det får tiden utvisa, säger Jan Andersson. Hjälp från myndigheter All behandling bygger helt på frivillighet från deltagarens sida. Och för att nå ut till de män som behöver hjälp har man varit i kontakt med polis, sociala myndigheter, vårdcentraler och familjerättsbyrå, för att myndigheterna att ska tala om att hjälpen finns att få. Telefonnumret till Kriscentrum för män i Malmö är 040-97 06 07, och e-postadressen är: kriscentrum.man@malmo.se. Man kan vara helt anonym när man ringer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".