Misstänkt hedersvåld i tingsrätten

Dottern säger att föräldrarna ville kidnappa henne för att gifta bort henne i Libanon. Föräldrarna menar att dottern ljuger för att få lov att flytta hemifrån. På torsdagen inleddes rättegången i Malmö tingsrätt.

Den nu 17-åriga flickan säger att hon sommaren 2005 när hon bara var 14-år frivilligt förlovade sig med en pojke i Libanon. Men redan under hösten samma år när hon återvände till familjens dåvarande hem i Danmark så ville hon bryta förlovningen.

Det här ledde till bråk i familjen och både flickan och hennes lillasyster säger att de ofta blev slagna av sin pappa. När pappan i somras hotade att köra henne till flygplatsen för att föra henne till Libanon för vad hon uppfattar är ett tvångsgifte, så flydde hon. Kammaråklagare Ulrika Rogland menar att det här rör sig om hedersrelaterat våld.

I augusti i år så ändrade pappan dotterns folkbokföringsadress från Malmö till en stad i Libanon. I september häktades han misstänkt för grov fridskränkning och stämpling till olaga frihetsberövande. Även mamman är misstänkt för stämpling till olaga frihetsberövande. Pappans försvarare advokat Jonas Carlsson säger att både den 17-åriga flickans och hennes systers historia är falska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".