Strejk i protest mot lång skolväg

På måndagen inleder 94 elever vid Karlshögsskolan i Malmö en strejk i protest mot att mellanstadieklasserna på skolan ska läggas ner I förra veckan beslutade stadsdelsfullmäktige i Kirseberg att årskurserna 4-6 ska flytta till Kirsebergsskolan från och med i höst.
– Det är helt oacceptabelt, säger föräldern Tibor Szanto. En flytt till Kirsebergsskolan innebär att våra barn måste gå fyra kilometer för att komma till skolan. Det strider mot skolverkets regler som lovar barn skolgång i deras närmiljö. Föräldrarna hävdar att lärarna på Kirsebergsskolan inte vill ta emot fler elever och att en del lärare redan lämnat skolan på grund av att situationen där är ohållbar. I stället vill föräldrarna att barnen ska få stanna kvar på Karlshögskolan där de känner sig trygga. Kirsebergs stadsdelsfullmäktiges ordförande, Eva Sjöstedt, säger att det är olagligt att hålla barnen hemma från skolan eftersom de har skolplikt. – Jag förstår att föräldrarna är oroliga, men vi måste se till alla barnen i stadsdelen och inte bara dem på Karslhögsskolan. Antalet elever i området minskar och vi måste omfördela resurserna på ett rättvist sätt, säger Eva Sjöstedt. På måndag klockan 10.00 demonstrerar elever tillsammans med föräldrar utanför stadshuset i Malmö. - Vi kommer hålla barnen hemma tills politikerna lovar att ompröva beslutet, säger Tibor Szanto.
Louise Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".