Grundstött fartyg vid Västhamnsverket i Helsingborg Foto: Johan Nilsson/SCANPIX

Dykare ska undersöka grundstött fartyg

Kustbevakningen var på tisdagseftermiddagen tillsammans med polisen ombord på det norska fartyg som gick på grund utanför Västhamnen i Helsingborg i julhelgen.

Bland annat gjordes kompletterande förhör och man säkrade också en del bevis från bland annat loggböcker och skärmdumpningar.

Fartyget drogs flott vid 16.30-tiden på tisdagen och bogserades därefter in till Sydhamnen. Där ska dykare under dagen undersöka fartyget skrov. Bärningen övervakades av Sjöfartsinspektionen som leder utredningen av grundstötningen.

Det 82 meter långa fartyget var last av sten och grus och var på väg från Norge till Riga och skulle enligt planerna bara passera Helsingborg när det gick på grund. Åtta personer fanns ombord men ingen skadades vid olyckan.

Fartyget har skador i fören, bland annat är ballasttankarna intryckta, men det har inte gått hål i skrovet och det har inte skett några utsläpp.

Redan kort tid efter olyckan misstänktes överstyrmannen, som hade vakten på bryggan, för sjöfylleri. Efter ett positivt utandningsprov anhölls han senare under natten till onsdagen.

Fartyget kommer att få ligga kvar i hamnen tills undersökningen av skrovet är klar. Man väntar också på en ny överstyrman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".