I Skåne inträffar flest olyckor med långsamtgående fordon i landet. Foto: Stig-Åke Jönsson/SCANPIX

Många traktorolyckor i Skåne

Skåne är ett av de områden i Sverige där det sker flest olyckor med traktorer och andra långsamtgående fordon.

Det visar en studie från lantbruksuniversitetet i Alnarp där statistik från åren 1992 och 2005 sammanställts.

– Lantbruken ligger rätt tätt inpå tätorterna i Skåne och då blir det rätt mycket genomfartstrafik, säger Stefan Pinzke, docent på lantbruksuniversitetet i Alnarp.

Skåne och Västra Götalands län ligger i topp för antalet olyckor med traktorer och hästekipage, mellan år 1992 och 2005 skedde det över 400 i vart och ett av dessa två län. Årligen sker i genomsnitt 182 olyckor med långsamgående fordon i Sverige varav nio har dödlig utgång.

Men Stefan Pinzke och hans kollega konstaterar i studien också en nedåtgående trend i antalet olyckor, medan antalet skadade är inte förändrats.

De flesta olyckorna inträffar under månaderna juni, september och oktober.

För att få ner antalet tycker docenten Stefan Pinzke att de som kör i traktorer och andra långsamtgående fordon ska se till att synas ordentligt med välputsade blinkers och kanske en saftblandare på taket, samtidigt som de vanliga bilisterna borde få mer utbildning.

– Vi behöver förbättra körskolornas utbildning som är väldigt eftersatt på det här området med övningar i trafiken med långsamtgående fordon, konstaterar Stefan Pinzke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".