Överstyrman sov vid grundstötning

Överstyrmannen på det norskägda fartyg som i julhelgen gick på grund vid Västhamnen i Helsingborg begärdes på onsdagseftermiddagen häktad vid Helsingborgs tingsrätt.

Överstyrmannen som misstänks för sjöfylleri var ensam på bryggan och sov när båten gick på grund.

– Han var på väg från Norge till Riga och somnade strax innan Helsingborg-Helsingör. Båten fortsatte i den kurs som den hade sista gången han ställde in den och gick rakt förbi HH-leden och körde upp på piren in till Västhamnen, berättar Tore Dahl, inspektör vid Sjöfartsinspektionen.

Körde på fel sida
Fartygstrafiken i Öresund är enkelriktad på så sätt att sydgående trafik går längs den danska kusten och norrgående längs den svenska. och sista biten seglade alltså det herrelösa fartyget mot trafiken på fel sida av sundet.

Försökte anropa
Tore Dahl på sjöfartsinspektionen vet inte hur många fartyg som kan ha tvingats väja undan. Men åtminstone ett par av färjorna mellan Helsingborg och Helsingör fick göra det.

– Vi ska vara lyckliga att de inte sover på andra båtar, att de är uppmärksamma. Vad vi vet har de ropat och försökt påkalla hans uppmärksamhet men han vaknade inte. Det är fruktansvärt allvarligt, fartyget hade kunnat gå rakt in i sidan på en av Sundbussarna och då hade vi haft en katastrof på gång, säger Tore Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".