Kritiserade internetlån nu även i Sverige

En internettjänst där du kan låna pengar av din granne eller nån annan privatperson har nu dykt upp i Sverige.

Långivare och låntagare bestämmer själv räntan och går helt utanför banksystemet. I Danmark har den här lånetypen funnits i nästan ett år, och möter redan kritik från konsumenthåll.

– Om du sätter in pengar i en vanlig bank får du tre-fyra procents ränta om du förhandlar bra och om du ska låna pengar får du betala en ränta på mellan åtta och 15 procent. Då är en det bättre affär om vi möts på halva vägen där du betalar sju procent och där jag tjänar sju procent, säger Peter Madsen Mygdal som jobbar på företaget Fairrates i Köpenhamn som erbjuder snabba privata lån via nätet.

Förhandlar om räntan
Hela idén med lån mellan privatpersoner över internet är att man själv förhandlar om räntan. En förtjänst för alla menar Peter Madsen Mygdal på Fairrates, företaget som sammanför människor som vill låna ut pengar med hugade låntagare.

Anonyma lån
Företaget tar en procentsats på lånesumman och en liten aviavgift och hoppas därmed gå med vinst. Allt förhandlas via nätet och alla inblandade känner bara varann som så kallade nicknames.

Hälften betalar inte tillbaka
Men efter ett år är det en del mörka moln på Fairrates himmel. Mer än hälften av alla lån betalas inte tillbaka i rätt tid och den genomsnittliga räntan för alla förmedlade lån är drygt 16 procent. Hela idén får svidande kritik från Danmarks motsvarighet till Konsumentverket, Forbrugerrådet.

– Det har visat sig att de som lånar ut pengar har en mycket högre ränta jämfört med vad en bank hade kunnat ge och de som lånar pengarna har problem att betala tillbaka lånen. Det handlar ofta om människor som har mycket stora problem med sin ekonomi som fått nej från alla andra ställen, berättar Carsten Höldum, ekonom på Forbrugerrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".