Pollenallergiperioden kan bli elva månader

Den senaste tidens milda väder har gjort att hasseln redan har börjat blomma i södra Sverige. Det ställer till bekymmer får många pollenallergiker som kanske måste ladda upp med allergimediciner. Men det milda klimatet gör att vi nog får vänja oss vid betydlig längre pollenperioder.

– Pollensäsongen både börjar tidigare och slutar senare. Är man allergisk mot hassel som börjar blomma i december och malörtsambrosia så kan pollensäsongen vara i elva månader, Åslög Dahl är chef på botaniska forskningsgruppen i södra Sverige.

Varmare klimat, vilket alltså medför en längre pollenperiod. Något som kan vara besvärligt för alla allergiker, men Karin Odin Lilljedahl, apoteksområdeschef i södra Halland. Säger att den tidiga hasselblomningen inte påverkar tillgången på allergitabletter på apoteken då inköpen anpassas till efterfrågan och det ska inte ta mer än 24 timmar att fylla på lagret. Dessutom ser man till att alltid ha ett större lager av allergitabletter året rumt eftersom samma mediciner används till olika allergier.

Åslög Dahl säger att det är vi människor som ligger bakom den tidiga pollenperioden.

.p

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".