Längre öppettider oroar facket

Längre öppettider oroar Handelsanställdas förbund. Just nu genomför facket en enkät där handelsanställda får tycka till om arbetstider och säkerhet på jobbet.
- Man är ju lite rädd för att öppettiderna ska trissas upp hela tiden, säger Mikaela Holder, butiksbiträde på Hennes och Mauritz i Malmö. Tydlig trend När hon började jobba på H&M för två och ett halvt år sedan stängde butiken en halv timma tidigare om kvällarna. På Handels avdelning i Malmö ser man det som en del av en tydlig trend. Gunilla Johansson är en av de fackliga ombudsmän som under veckan besöker butiker runt om i Skåne. Hon är rädd för att de allt längre öppettiderna kan påverka både personalens hälsa och säkerhet. Ökad risk för hot och våld Det är bland annat risken för våld och hot som ökar för de som jobbar sena kvällar menar de fackliga företrädarna. Sena kvällar innebär ofta mycket ensamarbete och då är risken för att bli utsatt för våld större menar man. Mikaela Holder känner sig säker på sin arbetsplats, även om kvällarna. Men hon tycker ändå att det är positivt att Handels genomför undersökningen. Hon hoppas att facket kan hjälpa till med att få arbetsgivarna att lyssna på personalens önskemål om att inte förlänga öppettiderna ytterligare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".