Lundafastigheter säljer för bättre vinst

Kommunala Lundafastigheter måste förbättra sitt resultat med 60 miljoner kronor de kommande tre åren. Kommunen skärper kraven för att finansiera ökade personalkostnader. Nu måste Lundafastigheter antingen sälja hus eller minska på underhållet.
- Kommunens personalförsäkringar ökar med 20 miljoner från och med i år och detta fick man reda på sent under budgetarbetet i november-december, säger Dag Samuelsson, fastighetschef på Lundafastigheter. - Den möjlighet man såg då var att öka resultatkravet på Lundafastigheter istället för att göra av med hela kommunens budget. Måste sälja hus för att klara sparkrav Lundafastigheter har till uppgift att förvalta och hyra ut kommunens fastighetsbestånd. För att klara besparingarna måste nu delar av beståndet säljas. - Vi kan ta en del på driften, på fastighetsunderhållet och reparationer men inte alls i de volymer som 60 miljoner innebär, säger Dag Samuelsson. Bostadshus lättsålda Bland de hus som är aktuella för försäljning, som snabbt kan ge en reavinst finns tre bostadsfastigheter med omkring 200 pensionärslägenheter. Det är Möllaregården, Gernandtska lyckan och Rosengården. - Dessa fastigheter kan lika väl ägas av någon annan. Som vi bedömer det bör inte verksamheten påverkas av det. Kommersiella fastigheter svårare Lundafastigheter äger även en del kommersiella fastigheter men de är enligt Dag Samuelsson inte lika lätta att sälja snabbt. - Det finns ju andra fastigheter att sälja men dem bedömer vi som mer svårsålda, att det tar längre tid. De är dessutom mindre fastigheter så man får i så fall sälja fler fastigheter, säger Dag Samuelsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".