Låga skatter i de skånska kommunerna

De skånska kommunerna fortsätter att ligga lågt skattemässigt jämfört med övriga landet. Tre skånska kommuner ligger i topp över lågskattekommuner nästa år visar statistik från Statistiska centralbyrån.

Slår man ihop både kommunal- och landstingsskatt så är det de boende i Vellinge, Kävlinge och Örkelljunga som betalar minst i hela landet. Även Staffanstorp, Ängelholm och Lomma platsar på 10-i-topp listan.

Allra lägst rent kommunal skatt betalar man i Solna, 17 kronor och 12 öre per intjänad hundralapp. I Vellinge betalar man 18,50, vilket är lägst i Skåne. Dyrast kommunalskatt i Skåne betalar man i Bromölla med 21,71 per intjänad hundralapp.

Bland Skånes 33 kommuner så är det bara fyra som ändrar sin kommunalskatt till nästa år. Sjöbo och Östra Göinge höjer bägge skatten med en 50-öring och Lund och Höör sänker skatten, med 15 respektive 25 öre.

I Sjöbo säger centerpartisten och kommunstyrelseledamoten Lars Sjöholm att kommunen förlorat uppemot 17 miljoner kronor de senaste åren när kostnaderna för stöd och service till handikappade jämnats ut över landet, därför höjer man skatten.

– Vi var rädda att om vi inte höjde skatten så hade vi fått vidta lite väl hårda besparingar, säger Lars Sjöholm.