Schyman misstänks för skattebrott

Förre vänsterpartiledaren Gudrun Schyman riskerar att åtalas även om hon bara varit slarvig. Ekobrottsmyndigheten i Skåne har nu inlett en förundersökning om skattebrott.
Misstankarna gäller Gudrun Schymans deklaration för inkomståret 2001. Det var då som hon gjorde avdrag för 120 000 som underkändes av skattemyndigheten. Ekobrottsmyndigheten har granskat skattemyndighetens utredning och beslutat att inleda en förundersökning gällande misstänkt skattebrott. Schyman riskerar nu åtal för ett uppsåtligt brott. Gudrun Schyman har hela tiden förnekat att hon medvetet gjorde felaktiga deklarationsavdrag och sagt att hon var slarvig. Men även det kan vara straffbart och hon kan då åtalas för vårdslös skatteuppgift. – Ja, det finns den möjligheten. Men den bedömningen är vi inte framme vid nu. Det får den fortsatta utredningen visa, säger Gösta Ivarsson, chef Ekobrottsmyndigheten i Malmö. När får Gudrun Schyman veta om hon frias eller blir åtalad? – Det kan man inte ställa in på en klocka. Det beror på utredningens innehåll. Det jag kan säga är att utredningen bedrivs med skyndsamhet, säger Gösta Ivarsson.
Torbjörn Esping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".