Många ensamma flyktingbarn till Malmö

Ensamma flyktingbarn som kommer till Malmö får sova på Migrationsverkets kritiserade hotell för asylsökande i Arlöv. Anledningen är att de boende för flyktingbarn som finns är fullbelagda just nu då många barn kommer.

– Vi placerar barn där ytterst sällan, bara för att få tak över huvudet. Direkt på morgonen förs de till boendet och är där hela dagen, säger Sema Soer, enhetschef på individ och familjeomsorg på Malmö stad.

Den senaste veckan har fyra till fem ensamma barn på flykt kommit till Malmö varje dag. Det här innebär att läget åter kritiskt på Malmös boende för ensamkommande flyktingbarn. Så kritiskt att flera barn den senaste veckan fått bo på Arlöv Park Hotell, ett asylboende som hyrs av Migrationsverket och som för snart ett år sedan kritiserades för att personalen där saknar kunskap i hur man möter personer med psykiska problem.

Detta händer bara en vecka efter att kommunen stängde Törnrosen, ett av Malmös fyra boende för flyktingbarn som kommer ensamma med 17 platser.

– Just i det här läget hade det varit lugnare om vi hade haft Törnrosen kvar, men i längden skulle det här boendet varit överflödigt. Det finns nämligen många lediga platser i andra kommuner, säger Sema Soer.