Lönsam flytt av köttforskning från Skåne

Swedish Meats har tjänat 30 miljoner kronor varje år på att Köttforskningsinstitutet i Kävlinge lades ner. Forskningen flyttades till Roskilde, men ingen av de anställda följde med.
För två år sedan kom beskedet att Köttforskningsinstitutet i Kävlinge skulle läggas ner. De 40 anställda ville inte flytta med till Roskilde, dit forskningen flyttades. För dem blev det olönsamt på grund av de höga brotaxorna och oklara skatteförhållanden. Men för Swedish Meats, som gick med stora förluster, blev nedläggningen lönsam. – I och med stängningen i Kävlinge har de tjänat 30 miljoner svenska kronor om året, säger Claus Fertin, chef för köttforskningsinstitutet i Roskilde. Idag finns dock inte något av de svenska forskningsprojekten från Kävlinge längre kvar i Roskilde. Istället sysslar man med kontraktsforskning för svenska slakterier. – De ger oss mycket avgränsade uppgifter, som till exempel hygienfrågor eller nya produkter som man vill lansera, säger Claus Fertin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".