Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vuxna lär sig cykla - men projektet är hotat

Sedan i höstas har invandrarkvinnor i Rosengård i Malmö under två timmar varje vecka trotsat sin rädsla och kämpat för att lära sig cykla i vuxen ålder.
Verksamheten har delvis ett friskvårdande syfte och drivs i ABF:s regi. Träningen sker inomhus i en lokal på RoCent. Men från och med nästa vecka har de ingenstans att ta vägen eftersom träningslokalen skall göras om till livsmedelsaffär. Lisbeth Jönsson och Jila Moradi som är anställa av Arbetarnas bildningsförbund, ABF, springer bakom cykeln och håller ett stadigt grepp i pakethållaren. - Det här är en målgrupp som har dålig hälsa men vi kan förbättra den genom cyklingen. Sedan är det ju lättare att ta sig runt i staden om man kan cykla. Många här lämnar inte Rosengård, säger Lisbeth Jönsson som också är friskvårdsansvarig. Från början var det bara ett par kvinnor som kom. Efter hand har intresset ökat och som mest har ett 15-tal kvinnor kommit till träningarna. Mycket skratt och många krockar Stämningen är hög och skratten avlöser varandra när någon av kvinnorna plötslig gör en tvär gir, glömmer att bromsa eller av misstag kör rakt in i någon av de få möbler som finns i den annars i stort sett tomma lokalen. Den röda nålfiltsmattan som pryder golvet är betydligt mjukare att landa på än hård asfalt. Behöver inte skämmas En annan fördel med att träna inomhus är att kvinnorna får chansen att komma över sin rädsla, bekanta sig med cykeln och ta de första vingliga trampen utan att behöva skämmas för att de inte kan. Hibu hade när hon kom hit första gången, precis som de flesta andra kvinnorna här, aldrig tidigare ens suttit på en cykel. Nu klarar hon oftast att cykla flera varv på egen hand. - Ibland klarar jag att cykla själv men ibland ramlar jag. Det kommer. En dag så kan man cykla, säger hon. Hibu har knäskydd i blå hårdplast på bägge knäna. Bland de övriga är det lite si och så med skyddsutrustningen. Når svår målgrupp med friskvård Cykelträningen startade i höstas och syftar inte bara till att lära kvinnorna cykla. Det har också varit viktigt att etablera en kontakt med en grupp som annars är svår att nå. Tvingas flytta I den nuvarande lokalen skall det flytta in en livsmedelsaffär och det är svårt att få tag i andra lediga lokaler i Rosengård. Men Lisbeth Jönsson och Jila Moradi hoppas ändå att kunna fortsätta cykelträningen. - Vi har ingen plats, i alla fall inte här i Rosengård. Här finns inte så stora lokaler så att det går att använda, säger Jila Moradi. Istället skall de försöka att komma ut så snart som möjligt. Lisbeth och Jila har varit runt och tittat på olika idrottsplatser där de skulle kunna cykla och ändå vara skyddade. - Nu när vi har en god relation med kvinnorna så är det kanske lite enklare, säger Lisbeth Jönsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".