MALMÖ

Malmö har fått sin första hälsodiplomerade skola

Kungshögsskolan i Oxie, strax utanför Malmö, är den första skolan i Malmö som nu blir hälsodiplomerad.

Ett 30-tal skolor runt om i Sverige har hälsodiplomerats sedan 2005 och efter två års arbete med fruktstunder, rastaktiviteter och ändrade matvanor får nu också Kungshögsskolan ett diplom från Korpen för sitt hälsofrämjande arbete.

– Jag tycker att det är skönt att allt vårt arbete har gett resultat och att vi har fått svart på vitt att vi jobbar på rätt sätt, säger Lena Bryborn, idrottslärare och en av dem som har jobbat med hälsoarbetet på skolan.

Blev en tävling
Den söta sylten blev osötad, fruktstunderna fick en central roll, diskussioner om demokrati och välmående tog fart. Och så började eleverna tävla om vilken klass som rörde mest på sig under rasterna.

Det är Korpen som tillsammans med Svenska skolidrottsförbundet delar ut diplom till skolor som jobbar aktivt med att få personal och elever att må bättre.

Mycket måste klaffa
Det är många bitar som ska klaffa för att man ska få en välmående skola säger Anna-Maria Olsson som är matansvarig på fritids på Kungshögsskolan.

– Du ska vara ute i naturen, du ska äta rätt, du behöver frisk luft och måste må bra allmänt. Det gäller även för personalen. Vi har haft det som en vardaglig del av vårt arbete och nu har vi fått ner det på papper, säger Anna-Maria Olsson.

Lugnare i klassrummet
Lisa Larsson går i 5 B på Kungshögsskolan. Hon har märkt skillnad sedan skolan började jobba mer med elevernas hälsa.

– Det blir mycket lugnare och folk rör på sig och så är det roligt, säger hon.

Andra exempel på skolor i Skåne som Korpen diplomerat är bland annat Olympiaskolan i Kävlinge, Lindvallaskolan i Höör och S:t Jörgens skola i Helsingborg.