Hårda miljökrav på Bona Kemi

Miljönämnden i Trelleborg vill att Bona Kemi bygger sin nya fabrik i Trelleborg så att risken för olyckor minimeras. Det innebär bland annat säkrare ugnar, brandväggar, och längre avstånd till bostäder.
- Vi vill ha 800 meter till närmsta bebyggelse även om Boverket anger ett avstånd på 200 meter. Det innebär att en fastighet belägen 400 meter från den tänkta byggnaden, måste lösas in av kommunen, säger Sten Björk (s), miljönämndens ordförande. Kräver brandvägg Bona Kemi tillverkar lim, rengöringsmedel och vattenburna lacker för golv. För att minimera risken för olyckor i fabriken vill miljönämnden att man ska bygga en brandvägg mellan de olika produktionstyperna i fabriken. Luktfri anläggning - Vissa ämnen som Bona Kemi ska använda i produktionen är lättantändliga, men ger inte upphov till farlig rök. För att förhindra att en eventuell brand sprider sig till de vattenbaserade produkterna som innehåller ämnen som kan ge upphov till farlig rök om de fattar eld, så vill vi dock att de olika typerna av produktion ska separeras, säger Sten Björk. Miljönämnden kräver också att företaget ska ha dubbla katalysatorer för att det inte ska lukta från anläggningen när man bränner lösningsmedel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".