MALMÖ

Utbildning ska lösa kamphundsproblem

Sedan årsskiftet har det blivit lättare för polisen att omhänderta så kallade kamphundar och förbjuda vissa ägare att ha hund. 

Nu satsar malmöpolisen, bland annat genom en utbildning för poliser i hur man ska agera och när man får omhänderta hundar.

– Syftet är att vi ska bli bättre på att ta tag i den här typen av ärenden så att det blir effektivt polisarbete och om det behövs ska hundarna omhändertas, säger Glenn Andersson, kursledare och chef för hundenheten på malmöpolisen.

Alla i yttre tjänst utbildas
Med det som bakgrund har alla poliser i yttre tjänst i Malmö utbildats sedan förra hösten i hur de ska handskas med så kallade kamphundar.

Liten tillbakagång
Siffror från polisen visar att antalet olyckor i Malmö med en hund inblandad ökade några år, men gick ner under det senaste året. 2006 anmäldes strax över 100 hundattacker, förra året var det 84 stycken.

Lättnad bland hundägare
Camilla Lantzs är hundägare och glad över att polisen satsar extra mycket för att bli bättre på att handskas med kamphundar.

– Det är så mycket fel människor som har skaffat kamphund, speciellt unga tonåringar som inte har en aning om vad det innebär att ha en hund. Det måste få ett stopp, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".