SANKT OLOF

Intresset för pilgrimsvandringar ökar

Pilgrimsvandringar ökar i popularitet. Men man måste inte bege sig till heliga platser långt bort. Till Sankt Olof på Österlen vandrar pilgrimer varje sommar. Och nu gör svenska kyrkan en satsning på pilgrimsverksamheten just där.

Bakom satsningen står prästen Jonas Ahlner som själv gjort flera långa pilgrimsvandringar och arbetat som pilgrimspräst. Förhoppningen är att öka kunskapen om vad pilgrimsvandringar är och vad de kan ge.

– Vi vill uppmärksamma kyrkan i Sankt Olof som på medeltiden var en av Danmarks viktigaste pilgrimshelgedomar och ett av de viktigaste vallfärdsmålen. Just nu växer intresset för pilgrimsfärder i den nordiska kyrkan. Det finns många som vill lära känna sin byggd, vägarna och sig själva och sin historia genom att vandra genom byggden, säger Jonas Ahlner, pilgrim och präst i svenska kyrkan i Simrishamn, Sankt Olof och Rörum.

I veckan inleddes en serie aktiviteter som alla har som mål att öka intresset för pilgrimsverksamheten och vallfärdskyrkan i Sankt Olof. Det blir träffar i kyrkan, studiecirkel och lite längre fram mer lokala pilgrimsvandringar, både till och runt Sankt Olof.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".