Trygghet är betydligt viktigare än en hög standard

Det visar en studie från Göteborgs universitet av vad bland andra Malmö- och Landskronaborna värderar högst i sitt boende.
- Det som toppar i alla hänseenden är tryggheten, inte låssystem och säkerhetsdörrar utan detta att kunna lämna dörren olåst, att det är lätt att ta kontakt med någon granne om det skulle vara något, säger Sven Bergenstråhle, en av författarna bakom rapporten "Boendets värden och boendets värderingar". Trygghet och hemkänsla Undersökningen omfattar sju kommuner runt om i landet däribland Landkrona och Malmö. Den viktigaste slutsatsen är att det finns en gemensam syn på vad som är viktigt när människor värderar sitt boende där mjuka frågor som trygghet och hemkänsla dominerar. En låg boendekostnad är fortfarande viktig men undersökningen visar att det har skett en förändring. - Vi tror att det beror på att inkomsterna har ökat och att vi inte längre är lika trängda som vi var för ett par år sedan, säger Sven Bergenstråhle. Hoppas på förändring Ett förvånande resultat var också att de boendes värderingar om vad som gör ett hem attraktivt skiljer sig från de uppfattningar som styr när nya bostäder byggs. Då handlar det ofta om exklusivt boende, hög standard, havsutsikt och bredband. Sven Bergenstråhle hoppas att rapporten skall leda till att kommuner, fastighetsägare och byggherrar börjar diskutera hur man skapar ett attraktivt boende. - Det betyder ju att man bygger bostäder som inte är bra, eller i alla fall bostäder som inte så många vill ha och i sådana fall är det ju ett slöseri med resurser, säger Sven Bergenstråhle.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".