Helsingborg

21-åring fick tolv års fängelse

Den 21- åring som suttit åtalad för dödsskjutningen mitt i folkvimlet på Knutpunkten i Helsingborg i september fick sin dom på torsdagen. Han dömdes till tolv års fängelse för mord, försök till mord och grovt vapenbrott:

Tidigare under rättegången i höstas fanns ytterligare en åtalad med, en 19-årig kamrat, men han friades i december. Sedan dess har 21 åringen psykundersökts och resultaten visade att han visserligen lider av en psykisk störning, men att den inte är så allvarlig att han inte kunde dömas till fängelsestraff.

När rättegången återupptogs yrkade åklagaren på 14 års fängelsestraff och det enbart beroende på att han begick brottet några veckor före sin 21-årsdag, annars hade han yrkat på livstid.

Försvarsadvokat Gunnar Falk yrkade på tio års fängelse eftersom både 21-åringen och den släppte 19-åringen känt sig hotade av den man som sen sköts ihjäl och att de också trodde att han var knivbeväpnad.

Efter knappt en timme avkunnade rätten domen som alltså blev på 12 års fängelse.

21-åringens vänner föll i gråt då de hörde domen. Rättens ordförande lät nästan tröstande då han förklarade för den dömde varför man utkrävt ett långt straff och han inte skulle vara mycket mer än 30 år då han släpptes och skulle ha livet framför sig då också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista