MALMÖ

"Fler hundar kommer omhändertas"

Antalet kamphundar som omhändertas kommer troligtvis att öka efter att lagen skärptes vid årsskiftet.

Sedan i höstas utbildar polisen i Malmö sin personal i hur man handskas med kamphundar och nu finns också en ny tillståndsenhet inom polismyndigheten i Skåne som ska ha hand om kamphundsärenden.

– Jag kan tänka mig att antalet omhändertaganden kommer att öka något eftersom nu kan vi omhänderta hunden redan vid det första tillfället, tidigare var man tvungen att bevisa att hunden har visat tendens att bita tidigare, säger Liselotte Grant, chef för den nya tillståndsenheten i Skåne.

Sedan årsskiftet finns det en ny tillståndenhet som bland annat kommer att ha hand om kamphundsärenden. Det är de som beslutar om vilka hundar som ska omhändertas och vilka ägare som inte ska få ha hund i framtiden.

Och att Malmöpolisen utbildas och satsar på arbetet med kamphundar kommer att göra så att tillståndsenheten får mer att göra.

– Vi ska försöka vara lite tuffare och använda de verktyg som vi har fått, att man kan omhänderta hundar tidigare, förbjuda folk att ha hund och ingripa i ett tidigare skede. Det blir mer kännbart för hundägaren än vad det var tidigare, säger Liselotte Grant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".