HELSINGBORG

Rökstopp på fängelser lättare än väntat

Från och med årsskiftet ska alla fängelser och häkten i landet vara rökfria och oron för hur förbudet skulle mottas har på sina håll varit stor.

Men på anstalten i Helsingborg där man införde rökförbud redan för ett halvår sedan har problemen varit förhållandevis små.

– Det har på något sätt varit en rättighet för de intagna att röka i stort sett var som helst och att då helt plötsligt ta bort den rättigheten såg jag som nästan omöjligt, säger kriminalvårdaren Britt-Marie Blom.

Bättre arbetsmiljö
En bättre arbetsmiljö är en av anledningarna till att Kriminalvården beslutat att fängelser och häkten ska vara rökfria från och med årsskiftet.

Gillas inte av alla
I Helsingborg där man var tidigt ute med ett rökstopp får de intagna vid fem tillfällen per dag gå ut och röka. Rökrutan är markerad med gula linjer ute på den asfalterade gården.

– Det kan väl vara bra för hälsa och miljö men bland oss fångar skapar det mycket onödig irritation, säger en intern som själv slutade röka innan rökstoppet och nu snusar istället.

Snusar i stället
Sedan rökförbudet infördes har försäljningen av cigaretter i kiosken gått ner samtidigt som det säljs mer snus, även nikotinfritt snus.

– Det har gått bättre än vad vi trodde. Är man bara rak och kommunicerar i god tid om vad som ska hända brukar intagna kunna anpassa sig ganska snabbt. Det svåra är ofta om det kommer ett beslut som ska införas utan förberedelse och utan att man har fått någon information, säger Kristina Risberg, kriminalvårdsinspektör och rökombud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".