Skåne

Fler familjeläkare i Skåne

Det är nya familjeläkare på väg in primärvården i Skåne. Det var i december förra året som regionen avsatte pengar till 20 nya läkartjänster och rekryteringen går bra.

- Även om vi har en lång väg att gå till fullt fungerande primärvåd så går det rätt så bra. Vi har en del läkare i Halland som vill komma ner och jobba, säger Gilbert Tribo som är folkpartistisk ordförande i närsjukvårdsberedningen.

Ett tiotal läkartjänster, varav två och en halv i den privata vården, till den skånska primärvården är ett välkommet tillskott. Det är så långt som man har kommit med att nyanställa 20 familjeläkare. Och till detta ska 16 utbildningsplatser också tillsättas i år.

- Vi håller på att ändra hela primärvården i Skåne och behöver tillföra mer resurser, säger Gilbert Tribo.

På regionfullmäktigemötet nu i juni ska politikerna besluta om hur den skånska primärvården ska se ut i framtiden och framförallt vad den får kosta. Primärvården i Skåne får idag minst pengar i landet och det måste satsa mer enligt Gilbert Tribo.

- Vi ligger på 500 miljoner lägre än genomsnittet. Och vad det landar på i slutändan kan jag inte sia om idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".