Skåne

Mycket antibiotika i sydväst och nordväst

Skåne har den tredje högsta användningen av antibiotika i hela landet. Det visar siffror från antibiotikanätverket Strama. Men det är stora skillnader på hur användningen ser ut i de olika delarna av Skåne.

- Man använder betydligt mer antibiotika i sydväst och nordväst än i nordöst. Det förklaras inte av sjuklighet, utan jag tror att det är en tillgänglighetsfråga, säger Eva Melander som är klinisk bakteriolog på Strama Skåne.

Allra mest antibiotika används det i kranskommunerna kring Malmö och Helsingborg. Höganäs, Kävlinge, Svedala och Vellinge är några exempel på orter där läkarna gärna skriver ut läkemedlet.

På Skånes östra sida däremot ser det bättre ut: Kring Kristianstad ligger antibiotikaanvändningen till och med under riksgenomsnittet. Men Skåne i stort har alltid legat högt när det gäller antibiotikaanvändningen, även om Strama jobbat för att få ner den de senaste åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".