SKÅNE

Allt fler unga vill bli lantbrukare

Allt fler ungdomar i Skåne väljer att bli lantbrukare. På lantbrukarnas riksförbund LRF har man den största ökningen i landet när det gäller medlemmar under 25 år och på Skånes lantbruksgymnasium blir de sökande allt fler.

– Vi har gård hemma och jag var lite trött på skolan och ville ha mer praktisk utbildning. Det är kanske det att folk tröttnat på att sitta i skolbänken och vill komma ut i naturen och göra mer praktiska saker, säger Karin Ohlsson går andra året på på Bollerups naturbruksgymnasium med jordbruksinriktning och för henne var det ett lätt val.

Fler tjejer
Karin Ohlsson har valt en attraktiv utbildning, naturvetenskapliglinje kombinerat med jordbruksutbildning på Bollerup där man idag har mellan tre-fyra sökande per plats till jordbrukslinjen och ett elevantal som stadigt ökar. Antalet tjejer blir också allt fler när jordbruket mekaniseras allt mer och många tunga moment försvinner.

Stiger i hela landet
Ökningen av sökande är liknande på alla lantbruksgymnasier i Sverige och nu ska det också satsas på de har utbildningarna. På Bollerup hoppas man redan till hösten utöka sitt jordbruksprogram och anledningen till populariteten är flera, tror rektor Leif Andersson.

– Ja, de som går jordbruksutbildningen har stora möjligheter att få ett arbete när de är färdiga men också att intresset för natur och miljö frågor har också ökat så idag har vi många som inte har någon tidigare erfarenhet av jordbruk som söker, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista