MALMÖ

Malmöföretag vill hjälpa unga brottsoffer

Nu går företag i Malmö ihop för att hjälpa unga brottsoffer. Med hjälp av sponsorpengar vill man bygga upp en verksamhet till stöd för ungdomar som utsatts för brott enligt en modell från Stockholm som kallas Lugna gatan.

– Det här kan hända oss alla och efter något sådant här har hänt är man ofta väldigt ensam och utsatt. Då behöver man någon som stöttar i vardagen, kanske följer en till skolan, följer med till träningen och finns där för att hjälpa till, säger Ann Sigvant, delägare och personalansvarig på Sigvants bageri i Malmö och den som startat projektet.

Letar fler sponsorer
Idén kommer ursprungligen från Stockholm där Lugna gatan är en del av ungdomsverksamheten på Fryshuset där man på många olika sätt jobbar för att skapa trygghet och förebygga brott bland unga. Det var efter en föreläsning där som Ann Sigvant tog tag i det här och idag jobbar hon med tre andra malmöföretag för att hitta andra som vill gå in och sponsra för att idén ska bli verklighet.

Behöver tre miljoner
Tre miljoner måste man få ihop innan det hela kan dra igång och då är det meningen att man under två år ska bygga upp verksamheten och anställa minst två medarbetare som ska utbildas på Fryshuset i Stockholm. Förutom att stödja ungdomar som drabbats av brott och hjälpa till vid exempelvis rättegångar arbetar man även en hel del med gärningsmännen och försöker på olika sätt förhindra att brotten upprepas.


Hittills har flera både små och stora företag anmält sitt intresse. Bland annat har Malmö Redhawks gått in med pengar och även bett sina sponsorer att hjälpa till.

– Alla vill nog egentligen göra något men man vet inte vad. Arbetar man i ett företag som stödjer en sådan här verksamhet kanske man känner sig delaktig i att skapa trygghet. Jag hoppas att värderingen att vara med och skapa det här med trygghet är något som man också ska kunna använda i sitt varumärke, säger Ann Sigvant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista