Bromölla

Sydamerikanska träd blir pappersmassa

Sydamerikanska eukalyptusträd importeras till pappersmassafabriken Nymölla bruk i Bromölla kommun. Det är brist på virke i Östersjöregionen och det gör att det blir lönsamt att importera från bland annat Sydamerika.

– Det finns tillgänglig ved i Sydamerika och Kanada, säger Stig Svensson som är produktionschef på Nymölla bruk.

Det långväga virket kommer med båt till Stillerydshamnen i Karlshamn och används alltså till pappersmassa i fabriken. Stig Svensson säger att bristen på virke i Östersjöregionen beror på högkonjunkturen och stor efterfrågan i byggbranschen, men även att biobränslemarknaden spelar stor roll.

En annan anledning är dom ryska priserna på ved. Ryssland höjer kraftigt tullarna på export av virke, vilket gör att företag ser sig om efter nya exportörer för att täcka upp behovet av virke.

Det blir billigare att importera från till exempel Sydamerika och Canada än att handla från länderna kring Östersjön. Trots att transporterna är väldigt långa.

– Sjötransporten är effektiv när veden väl är på båten, säger Stig Svensson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".