Rostorpsanstalten avvecklas på sikt

83 platser på den öppna kriminalvårdsanstalten Rostorp vid Sege Park i Malmö försvinner när det gamla sjukhusområdet i framtiden skall omvandlas till bostadsområde.
Kriminalvårdens kontrakt löper ut 2004 och kommer inte att förlängas. Det samma gäller för Migrationsverkets förvar och en institution för särskilt vårdkrävande som också ligger på området. - Ja, om man skall utveckla området som ett bostadsområde så är det kanske på sikt inte så lämpligt med den här typen av verksamheter, säger Anders Hultgren, affärsområdeschef på Stadsfastigheter. Avvecklas trots platsbrist Rostorpsanstalten är en öppen anstalt med 83 platser, varav 10 är platser är avsedda för kvinnor. Anstalten kommer nu, trots den akuta bristen på fängelseplatser i landet att avvecklas. Men Karin Persson som är kriminalvårdschef i Malmö norr tror inte att det kommer att innebära några större problem för Kriminalvården. - De kommer ju inte att försvinna innan vi kan ersätta dem med andra platser. Så ur beläggningssynpunkt spelar det ingen roll, säger Karin Persson. Kostsamt att ersätta dålig ventilation Skälet till att Kriminalvården inte ville förlänga kontraktet med Stadsfastigheter var bland annat att ventilationen i lokalerna är undermålig. En upprustning skulle bli för dyr. Istället har man nu utrett olika alternativ för att ersätta de 83 platser som försvinner när anstalten avvecklas. - Vi kommer att bygga på Tygelsjöanstalten som utökas med 57 platser. Dessutom kommer de som är dömda för alkoholrelaterade brott att avtjäna sina straff uppe på Östragård i vänersborgstrakten och de öppna kvinnoplatserna kommer att byggas nere på Ystadanstalten, säger Karin Persson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".