Skåne

Hallandsåskommittén kritiserar Banverket

Det är Banverkets fel om folk tycker illa om tunnelbygget genom Hallandsåsen. Det menar i alla fall den statliga Hallandsåskommittén. Banverket har missat att tala om varför man bygger tunnlarna, säger kommittén i en granskningsrapport.

Banverket har varit för dåligt på att informera därför är folk skeptiska till Hallandsåstunneln.  Det menar Hallandsåskommittén som regeringen tillsatte för att se till att tunnlarna byggs med bra kvalitet och miljö.

I rapporten får Banverket kritik för sitt sätt att sköta sin information både inåt och utåt. 

– Alla anställda inom projektet ska kunna förklara syftet med tunnelbygget. Och det handlar inte främst om att förklara hur komplext och svårt bygget är utan huvudbudskapet är samhällsnyttan, varför tunnlarna byggs, säjer kommittén

Bygget är nu uppe i nio miljarder kronor och efter den historiskt inte särskilt lyckosamma borrningen finns en del skepsis i samhällsdebatten. Det är den tveksamheten som Kommittén tycker att Banverket borde motverka.

Banverket försvarar sig med att verket har skött sig bra genom att satsa på att vara ärliga och berätta allt i informationen utåt för att få omvärlden att lita på det Banverket säger och gör. Framgången är att skapa förtroende, smenar de.

Vad menas då med samhällsnyttan med tunneln? Jo, att trafiken förutses bli säkrare, effektivare och mer miljövänlig. 

Det ska ske genom att antalet tåg över åsen kan öka från fyra i timman till 24 i timman, och att lastvikten kan fördubblas. Och det kan skapa förutsättningar för att flytta tungt gods från den belastade E4: an till tågen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista