Malmö

Problem med buller på skolor

Knappt hälften av Malmös förskolor och skolor har en för bullrig utomhusmiljö som skadar barn. Nu har miljöförvaltningen tagit fram en åtgärdsplan för att komma till rätta med problemen.

– Av de 120 förskolor vi undersökt är 50 inte acceptabla och av 100 grundskolor har 30 av dem för höga bullernivåer utomhus, säger Magnus Hillberg, som jobbar på miljöförvaltningen.

– För att göra miljön bättre kan man till exempel sänka hastigheten, lägga tystare beläggning och sätta upp bullerskärmar.

Det är inte bara runt skolorna som bullernivåerna måste åtgärdas. Fortfarande är det bostadsmiljöerna man satsar främst på. Enligt kartläggningen som gjordes under förra året kunde man konstatera att omkring 17 000 Malmöbor utsätts för alldeles för höga ljudnivåer i sina bostäder, orsakat av trafiken utanför.

Förstärkta bullerdämpande fönster och en fortsätt satsning på tyst asfalt, ska enligt åtgärdsprogrammet, främst få bukt med det. Idag finns ett bullerskyddsbidrag som fastighetsägare kan söka om hyresgästerna upplever ljudnivåerna som ett problem. Åtgärdsprogrammet ska nu skickas ut på remiss.

På miljöförvaltningen hoppas man att få mer resurser för att ta itu med problemet på allvar. Buller påverkar oss mer än vad man kan tro.

– Det är inte bara en trivselfråga. Det påverkar också kroppen rent fysiologiskt, med ökade risker för stressymptom och ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Magnus Hillberg.

– Man vet enligt forskning att inlärningsförmågan blir sämre och antalet stresshormoner ökar och det måste vi göra något åt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".