Kristianstad

Fem åtalas efter skottdrama

Fem unga personer åtalades på torsdagen misstänkta för inblandning i skottdramat i stadsdelen Gamlegården i Kristianstad i början av december. En 20-årig man sköts i huvudet och i buken och hans tillstånd var ett tag livshotande.

Fyra unga män åtalas misstänkta för mordförsök medan en ung kvinna åtalas för medhjälp till grov misshandel.

Den 20-åriga mannen lockades den 5 december till vändplatsen på Bjäregatan på Gamlegården i Kristianstad av en 17-årig flicka och ytterligare en person. Det var en 23-årig man som bad flickan att locka 20-åringen till mötet. Syftet var enligt vice chefsåklagare Pernilla Åström att se till att 20-åringen kom dit så att 23-åringen och tre andra unga män skulle kunna skjuta honom.

Någon eller några dagar innan den femte december har en 17-årig pojke skaffat två pistoler i syfte att skjuta 20-åringen. De fyra unga männen som är mellan 17 och 23 år har alla funnits i närheten av Bjäregatan och väntat på 20-åringen i två timmars tid. När han kom till platsen kom den 17-åriga pojken nära honom och sköt enligt åklagaren två skott som träffade honom i huvudet och i buken.

Dessutom ska han ha försökt skjuta ytterligare ett skott men misslyckats. De andra tre unga männen höll vakt och ska ha varit beredda att ingripa om det hade behövts. En av dem var beväpnad med en pistol. Sedan sprang de från platsen. Åklagaren menar att alla fyra unga männen har gjort sig skyldiga till mordförsök och att den 17-åriga flickan vetat om att 20-åringen skulle utsättas för kraftigt våld och därför ska hon ha gjort sig skyldig till medhjälp till grov misshandel.

Rättegången kommer att hålla på i sex dagar och börjar på tisdag. Den kommer dock att hållas i Malmö tingsrätt av säkerhetsskäl.

Reporter: Conny Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".