Skåne

Samarbete ska ge säkrare elleveranser

Eon elnät  satsar 1,6 miljoner kronor i ett samarbete med Lunds tekniska högskola för att göra landsbygdens elnät säkrare. Det är ytterligare ett steg i att gräva ner de luftburna kablarna på landsbygden i Skåne. Nu ska man också öka kunskapen om stora kabelnät för att minska antalet strömavbrott i framtiden.

– När man grävt ner kablarna så måste fortfarande störningar hanteras. De kan grävas sönder eller ha tillverkningsfel, säger Olof Samuelsson, lektor på Lunds tekniska högskola och projektledare.

Efter stormen Gudrun, då över en kvarts miljon av Eons kunder var strömlösa har det tagit fart inom elbranschen. Men när man gräver ner kabel på landsbygden får man också längre kablar än i stadsmiljö.

Kabelproblem som inte är så stora i stan kan göra så att tusentals hushåll på landsbygden blir strömlösa. Därför behövs det en hel del ny kunskap. Idag kan elbolag tvingas stänga av ett större område för att reparera ett fel. Det hoppas man kunna undvika i framtiden.

Skulle en ny storm som Gudrun slå till igen så tror Olof Samuelsson att problemen med elnätet inte kommer att vara ens i närheten så stora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".