SKÅNE

SJ tar upp konkurrensen om öresundsresenärer

Konkurrensen om tågresenärerna i Skåne kommer att öka. För när SJ blir av med Öresundstågtrafiken i början av nästa år, satsar de istället på att öka trafiken med egna tåg på vissa sträckor i Skåne.

– Det blir ju en helt annan trafiksituation när Öresundstrafiken tas över av länsbolagen och DSB First då gäller det för oss att satsa, säger Sven-Ingvar Håkansson, informatör på SJ.

Bygger ut trafiken
Statningen går bland annat ut på att fördubbla dagens trafik med X2000-tåg mellan Köpenhamn och till och från Göteborg. Även på södra stambanan vill SJ öka trafiken. Antalet tåg som går hela vägen mellan Stockholm och Köpenhamn utökas med sex turer i vardera riktningen varje dag.

Vill sälja biljetter ombord
Dessutom vill SJ köra sina nattåg mellan Malmö och Stockholm från Köpenhamn istället. Så konkurrens blir det alltså på västkustbanan till Göteborg mellan SJ och Skånetrafiken och de regionala trafikbolagen. Dessutom undersöker SJ om de ska kunna sälja biljetter för färd över Öresundsbron med X2000 tåg, vilket de inte får idag.

– Idag får vi inte sälja biljetter lokalt inom Skånetrafikens taxa och öresundstaxan, vad som gäller sedan när det blir ett annat trafikupplägg återstår att se men om konkurrensen ska vara fri borde det vara fullt möjligt även för oss att sälja biljetter på de här sträckorna, säger informatören Sven-Ingvar Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista