SKÅNE

Bönder nobbar etanolvåg

Antalet nya etanolbilar i Skåne ökade förra året med 60 procent jämfört med året innan. Det visar siffror från branschorganisationen BilSweden. Men trots att det är många som vill köra etanolbil är intresset från lantbrukarna i Skåne att sälja sin vete till etanolproduktion svalt.

– Förutom vete som används till sprit och foder har vi flera kvarnar, vilket gör att det finns ett stort behov av vete i södra Sverige, säger Christer Nilsson, VD för Kristianstadsortens Lagerhusförening.

Vete är inte den mest optimala produkten för att utvinna etanol ur, sockerrör från Brasilien är mycket effektivare och billigare, dessutom har vetepriset fördubblats det sista året.

Det finns planer på att bygga en etanolfabrik i Karlshamn men där kommer man i huvudsak att importera betor för att framställa etanolen. Trots det tror Christer Nilsson att etanoldriften har en framtid.

– Jag tror att vi kommer att köra på etanol men den kommer nog inte att produceras av vete, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".