Malmö

Tio brott per dag på Malmöskolor

Mer än tio brott begås varje skoldag på Malmös skolor. Det visar en granskning som P4 Radio Malmöhus gjort av samtliga polisanmälningar från i fjol. Flera barn har bland annat utsatts för misshandel.

Drygt 2 300 brott polisanmäldes förra året, där brottsplatsen var i eller vid en skola i Malmö. P4 Radio Malmöhus har tittat på alla anmälningarna.

Den bild man får avviker delvis från den bild man har om var i Malmö man har störst problem med brottslighet och var det brukar vara stökigt på skolorna.

I topp med flest anmälningar ligger två skolor i välbärgade stadsdelar, Slottsstadens skola i Västra Innerstaden och Sundsbroskolan i Limhamn-Bunkeflo. Ingen Rosengårdsskola finns med bland de tio skolorna i topp.

Bland gymnasieskolorna har flest brott polisanmälts på Borgarskolan.

Av de brott som anmäldes sticker misshandelsärendena ut. Nästan 200 personer under 18 år och över 100 vuxna misshandlades förra året på skolorna. 32 rån begicks också på eller i anslutning till skolorna.

Störst problem har skolorna med skadegörelse. Ungefär en tredjedel av alla anmälningarna rör just klotter och skadegörelse. Hermodsdalsskolan och Segevångsskolan var värst utsatta. Båda skolorna anmälde skadegörelse över 50 gånger under året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".