Malmö

Brott på skolor läggs ofta ner

Det är långt ifrån alla brott på Malmös skolor som anmäls, trots att kommunen och polisen vill att det görs. Men flera rektorer är kritiska till att många anmälda brott läggs ner.

– Det är tyvärr så att de flesta fall där ungdomar är inblandade avskrivs. Till slut bryr de sig inte om de blir anmälda, säger Hans Liiksaar, som är rektor på Videdalsskolan i Malmö.

Bland alla de drygt 2 300 polisanmälningar om brott på skolor från förra året som P4 Radio Malmöhus gått igenom var det 38 anmälningar, där Videdalsskolan i Husie var brottsplatsen. Skolan hamnar därmed ganska långt ner i statistiken över antalet anmälda brott, men långtifrån allt som inträffar anmäls.

– Om vi tittar på alla incidenter som finns så är det en väldigt liten del som anmäls.

– Det som vi gör är att vi anmäler grövre misshandel och rasistiska brott, säger Hans Liiksaar.

Malmö stad har som policy att allt som händer på skolorna bör anmälas till polisen, men handlar det om de yngre eleverna bör skolorna noga överväga och vara restriktiva.

– Det är viktigt att samhället får reda på det. Vi ska utreda det och föräldrarna ska kontaktas. Vi måste visa att det de har gjort är fel, säger Stefan Swärd, polisinspektör i Fosie i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista