Ystad

Alkokontroller i Ystad resurskrävande

Polisen i Ystad satsar nu hårt för att själva sköta alkoholkontrollerna i hamnen. I höstas satte Rikspolisstyrelsen stopp för det vaktbolag som tidigare utförde kontrollerna. När vaktbolaget upphörde med sina alkoholtester greps väldigt få rattfyllerister.

Men nu kontrollerar polisen själva alla fordon som kommer med färjorna och antalet berusade förare som upptäcks är fler än någonsin. Bara under januari har 40 rattfyllerister omhändertagits i hamnen.

Sedan början av januari som polisen i Ystad stått på pass vid varje färjeanlöp. Bara under årets första månad så omhändertog man 40 berusade chaufförer. Den här morgonen griper man tre, en privatbilist och två lastbilchaufförer.

Det var efter en tragisk olycka hösten 2004 när en berusad lastbilschaufför som just kört av färjan i Trelleborg körde ihjäl fem personer som flera aktörer beslöt sig för att satsa på nykterheten i hamnarna.

I Ystad så anlitade det kommunala hamnbolaget i våras ett privat vaktbolag som utförde frivilliga utandningsprov på trafikanterna. Upplägget godkändes av den lokala polisen och mellan maj och oktober i fjol så stoppade vaktbolaget 133 alkoholpåverkade förare, ett snitt på 22 i månaden.

När Rikspolisstyrelsen fick reda på det här i höstas så stoppade man vakternas kontroller. På rikspolisstyrelsen ansåg man att utandningsprov endast får utföras av poliser.

När vakterna lämnade hamnen så blev kontrollerna allt färre och under hela november så togs bara två rattfyllerister. Då fick polisen i Ystad order från länspolismästaren i Skåne att prioritera den här verksamheten. Så nu kontrolleras alltså alla fordon som kommer med Polenfärjorna. Men att alltid ha poliser stående i hamnen leder givetvis till att kontrollen på andra vägar blir sämre. Helst vill polismästare Håkan Jarborg Eriksson i Ystad att vaktbolaget ska få börja med kontrollerna igen.

- Jag är positiv till att fler aktörer deltar, förutsatt att vi har ett bra regelverk som talar om vad man får göra, säger Håkan Jarborg Eriksson, polismästare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista